Historik 1

Bilden är från ett annat sammanhang.

Del 1: Första ishockeymatchen i Gävle

Det här är del 1 i vår tillbakablick om hur hockeyn i Gästrikland utvecklades och hur förbundet bildades. Löpande under året kommer vi att publicera en tillbakablick där vi framhäver betydelsefulla personer och händelser! Häng med! 

År 1905 den 16 januari finns det notiser i Gefle Dagblad och Norrlandsposten om att den första ishockeymatchen i Gävle har spelats. Matchen spelades mellan Gefle Sport och Gymnastikföreningen (GSGF) och idrottsföreningen Kamraterna (IFK) på kamraternas hemmaarena i Boulognerskogen. Lagen bestod av endast sju spelare på vardera sida. IFK vann med 2-1.    

Hösten 1938 på Kafé Linnea på Nygatan i Gävle träffas några idrottsgrabbar från Strömsbro med ledaren Sixten Tjulin i spetsen. De beslutar att introducera en ishockeyserie i Gävle. Utöver Sixten är även John Lindqvist och Sture Lundén drivande.    

Den siste januari 1939  spelas seriepremiären på Kastvallens bana. Matchen spelas mellan IK Huge och Strömsbro IF och de förstnämnda vinner med 4-0. I den första säsongen så spelas det elva matcher och förutom IK Huge, Strömsbro IF är även IFK och GSGF med i serien men snart ansluter även Sandvikens IF.  

Texten är hämtad från jubileumsskriften från 60-årsjubileet. Notera att texten är omskriven och förkortad.  

Del 2: Gästriklands Ishockeyförbund bildas publiceras söndag 23 april. 

Hanna Södergren 23-04-10