Hem / Stopp för enstaka matcher och läger

Stopp för enstaka matcher och läger

Folkhälsomyndigheten har tidigare i veckan fattat ett beslut att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott*.

Beslutet som Folkhälsomyndigheten tagit grundas på det rådande allvarliga smittläget. 

– Läget är allvarligt och det är oerhört viktigt att idrottsrörelsen fortsätter följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning. Många inom idrottsrörelsen har tagit stort ansvar. Tyvärr har vi exempel inom idrottsfamiljen där inte alla helt följt de råd och rekommendationer som finns. Idrottsrörelsen har fått ett förtroende att hålla igång viss verksamhet, ett förtroende vi ska vårda, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, till deras hemsida.

Riksidrottsförbundet uppmanar idrottsförbund, föreningar, aktiva och ledare att säkerställa att verksamheten fullt ut genomförs i enlighet med de gällande rekommendationerna.

– Vi längtar alla till att vi kan återgå till det som var innan pandemin men läget medför att vi nu tyvärr inte kan anordna enstaka matcher och tävlingar men kan fortsätta träna, säger Björn Eriksson.

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare föreskrifter och allmänna råd bör föreningar avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar med undantag för bland annat enstaka matcher eller tävlingar för barn födda 2005 och senare. Detta undantag hävs från och med den 1 mars, till dess att smittläget förbättras.

Detta betyder då att tillsvidare med start 1 mars kommer samtliga matcher som vi tidigare schemalagt att utgå. Tillsatta domare, domartillsättare och lagens kontaktpersoner meddelas på sedvanligt sätt.

Hela pressmeddelandet från Riksidrottsförbundet finns att läsa här.

Samlad information om Covid-19 på Svenska Ishockeyförbundets hemsida.  

* Definitionen på yrkesmässig idrott enligt Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten är idrott för sådan utövare där idrottsutövningen är den huvudsakliga sysselsättningen och där utövaren befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer inom den aktuella idrottsgrenen. Båda villkoren – idrottsutövningen som huvudsaklig sysselsättning och att befinna sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer – måste vara uppfyllda för att undantaget ska kunna tillämpas.