Hoppa till sidans innehåll

Föreningsutvecklingsdag med Hemmaplansmodellen i fokus

03 FEB 2020 10:04
Svenska Ishockeyförbundet har tagit fram Hemmaplansmodellen – en vägvisare för tränare, föreningar och föräldrar med målet att skapa ett livslångt intresse för hockey, personlig utveckling och prestationer i världsklass.
  • Skapad: 03 FEB 2020 10:04

Förra helgen genomförde Gästriklands Ishockeyförbund en Föreningsutvecklingsträff för alla ungdomsföreningar i distriktet på Monitor ERP Arena och närmare 60 föreningsledare och styrelseledamöter närvarade på träffen.

Huvudtemat på träffen var Svenska ishockeyförbundets nya utvecklade strategi för ungdomsishockeyn i Sverige, den så kallade Hemmaplansmodellen. En modell som nu ska implementeras i distriktets alla föreningar. Gästriklands ishockeyförbund och SISU kommer på olika sätt stötta och hjälpa föreningarna i denna process. Brynäs som stor elitklubb i distriktet har också gett uttryck för att de ska bistå i arbetet.

Modellen presenteras pedagogiskt i tre olika perspektiv för tre olika målgrupper:

  • Tränare
  • Förälder
  • Förening

Hemmaplansmodellen bygger på fyra principer:

1.      Sätt människan i fokus
Målet är att skapa en miljö som individerna utvecklas i som människor inte bara som hockeyspelare

2.      Ge alla chansen att utvecklas
Alla måste få samma chans att utvecklas utifrån individens egna ambitioner och förutsättningar.

3.      Anpassa träning och match efter målgrupp
Träningar, matcher och regler måste anpassas efter målgrupp, ålder och ambitionsnivå. Barn är inte små vuxenkopior. Det kan handla om liksom fotbollen att spelytorna och antalet spelare på isen är olika för olika åldrar. 

4.      Bedriv en allsidig träning
En bred rörelsekompetens kan inte överskattas. Dr är viktigt att träningen är varierande och att man uppmuntrar ungdomar att utöva fler idrotter så länge som möjligt.

Att som barn eller ungdom komma in i sin ishall ska vara som att komma till sitt andra hem. Och när det krävs - sitt första. En plats anpassad efter varje individs unika förutsättningar, skapad för att ge de bästa resultaten i flera dimensioner.

Mycket mer finns att läsa om Hemmaplansmodellen på en speciellt framtagen webbsida som heter www.hemmaplansmodellen.se
Att det finns en egen webbsida gör att både tillgänglighet och transparensen för alla intresserade blir riktigt bra.   

Med på träffen som föredragshållare var Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska ishockeyförbundet som är en av initiativtagarna till Hemmaplansmodellen och Julia Hjelmström från Unicef som informerade om vad barnkonventionen som lag får för konsekvenser för föreningarna.

Det var en fantastiskt bra dag med stor uppslutning och ett stort engagemang. Man ska komma ihåg att alla ledare oftast lägger ned sin tid och kraft helt ideellt De är riktiga hjältar. Jag känner mig stolt över att svensk hockey gör denna satsning och den ligger helt rätt i tiden, säger Per Falkenström från Gästriklands Ishockeyförbund.

Skribent: Fredrik Molander
Epost: This is a mailto link

Partners

  • scandic_logo_250px

 Bildresultat för warrior hockey logo


svs_logo_right_250px

Postadress:
Gästriklands Ishockeyförbund
Gavlehovsvägen 13
806 33 Gävle

Besöksadress:
Gavlehovsvägen 13
806 33 Gävle

Kontakt:
Tel: 0725548770
E-post: This is a mailto link

Se all info