Hem / Angående protester och olämpligt uppträdande mot domare

Angående protester och olämpligt uppträdande mot domare

Vi inom disciplinkommittén i Gästriklands Ishockeyförbund ser tyvärr en tydlig trend av att antalet ärenden och incidenter relaterat till protester och/eller olämpligt uppträdande mot domare ökat kraftigt senaste åren.

Tyvärr går inte utvecklingen åt rätt håll denna säsong heller, bara hittills i år under säsongen 2022/2023 har tre av fyra ärenden varit av denna typ. Extra bekymmersamt är att i samtliga fall har detta skett i ungdomsmatcher.

Vi inom disciplinkommittén har alltid försökt lägga oss så lågt som möjligt i bestraffningar kring de ärenden vi har beslutat kring (utifrån den regelbok och praxis som vi har att förhålla oss till). Detta då vi inte vill eller har som något självändamål att våra utövare (speciellt inte i ungdomslagen) ska vara avstängda flera matcher/längre tidsperioder.

Dock går utvecklingen åt helt fel håll kring specifikt dessa typ av händelser, ABUSE [Abuse of Officials] och/eller UN-SP [Unsportsmanlike Conduct] (se mer under sida 76, regel 39.1 respektive sida 124, regel 75, i regelboken). 

Så från och med nu kommer det lägsta straffet om avstängning som beslutas för denna typ av händelse bli minst två (2) matcher eller fler.

Vi vill med detta brev be er som Förening att informera era lag (speciellt ungdomslag) om detta och att en förbättring behöver ske. Se till att prata med både spelare och ledare i er förening och tydliggör att denna utveckling varken är okej eller hållbar. Alla vi i hockeyfamiljen (distrikt, föreningarna och individer) måste tillsammans hjälpas åt för att få till en förbättring kring detta!

På Disciplinnämndens vägnar

Dick Wallström
Gästriklands Ishockeyförbund

Foto: Nathalie Andersson. 

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Tre Kronors huvudsponsorer
  • Logo Beijer
  • Logo Gjensidige Försäkring
  • Logo Scandic
Partners
  • Scandic
  • warrior