Hem / Uppdatering av U16-modellen

Uppdatering av U16-modellen

Gästriklands Ishockeyförbund fick under våren 2021 i uppdrag av föreningarna i distriktet att se över och utveckla U16 Elit- och breddmodell. Under säsongen har arbetet pågått och på årsmötet i juni klubbades den nya modellen igenom.

Under säsongen 2021–2022 har en arbetsgrupp bestående av föreningsrepresentanter, RF-SISU och Gästriklands Ishockeyförbund arbetat fram en uppdaterad modell för U16-året. Ambitionen är att så många spelare som möjligt ska spela så långt upp i åldrarna som möjligt.  

Den reviderade modellen som klubbades igenom på årsmötet ska främja både bredden och skapa en vassare topp av ishockeyspelare i distriktet. Den nya modellen innebär en del förändringar. Gästriklands distriktslag som bland annat deltar på TV-pucken kommer att administreras av förbundet, detta innebär bland annat att förbundskaptenen för distriktslaget inte kommer vara tränare för Brynäs U16.  

– Arbetsgruppen beslutade att göra denna förändring då det finns fördelar att separera dessa två trupper. Vidare innebär det att fler spelare får chansen längre att vara med och ta en plats i distriktslaget, detta eftersom det blir en senare uttagning. Det kommer heller inte att tas ut några underåriga spelare till den truppen, säger Per Falkenström, styrelsemedlem för Gästriklands Ishockeyförbund och som dessutom hade en roll i arbetsgruppen.

– Som en del i den nya modellen finns det också en aktivitetskalender med en mängd insatser under säsongen vars största syfte är att minska den negativa upplevelsen för de spelare som inte kvalificerar sig till U16-elit och/eller TV-pucken. Det kommer bland annat att arrangeras ledarträffar och utvecklingscamper, både för spelare och tränare. Träffarnas syfte är delvis att ge tränarna och spelarna verktyg för den fortsatta spelarutvecklingen i hemmamiljön.

Den mest centrala och viktigaste punkten i modellen är att det inte ska förekomma try out verksamhet. Arbetsgruppen som utformat modellen har lagt fram en rekommendation på att en trupp inte bör överstiga 15 + 2 spelare. Detta förslag har lagts fram eftersom intervjuer av tidigare spelare visat att speltid är en mycket viktig del i att fortsätta spela ishockey.  

Utöver intervjuer av tidigare spelare har arbetsgruppen också varit i kontakt med andra distrikt för att se hur de arbetat med U16-året. Gruppen har även samlat in statistik på distrikts och nationell nivå som visar i vilken ålder en spelare valt att sluta med ishockeyn. Arbetsgruppen har även haft kontakt med Högskolan i Gävle där två studenter studerat Gästrikemodellen utifrån ett spelarperspektiv. Dessa metoder har gett arbetsgruppen bra underlag för att kunna revidera modellen.  

På årsmötet 7 juni 2022 klubbades den revidering som arbetsgruppen gjort av U16 Elit- och breddmodell igenom. Förändringarna kommer att träda i kraft till säsongen 2023/2024.

Delar av den reviderade modellen kommer att ses över minst var tredje år på styrelsens initiativ.  

 

Har du frågor om den nya modellen?  
Hör av dig till This is a mailto link

FOTO: Arkivbild/Nathalie Andersson. 

 

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Tre Kronors huvudsponsorer
  • Logo Beijer
  • Logo Gjensidige Försäkring
  • Logo Scandic
Partners
  • Scandic
  • warrior