Hem / Filip Sahlberg tilldelas Ljunkans stipendium

Filip Sahlberg tilldelas Ljunkans stipendium

7 maj i samband med matchen mellan Sverige och Schweiz i Beijer Hockey Games i Avicii Arena får Filip ta emot stipendiet.

Filip Sahlberg började spela ishockey i Skövde IK som liten. När han var omkring elva år gick han kursen för att bli föreningsdomare tillsammans med sin bästa kompis. Därefter fick han döma några veteranmatcher.

–  Första matchen som domare var såklart nervöst, men veteranerna hade förståelse och jag utvecklades väldigt mycket, säger Filip Sahlberg som fick mersmak av dömandet.  

Intresset för dömandet började någon gång tidigare när han var och såg Skövde IK:s a-lag.

– Domarna verkade ha kul på isen och jag tyckte det verkade spännande. Därefter köpte morsan randiga tröjor till mig, jag fick även en visselpipa och domarkort, allt för att efterlikna de på isen.

Sedan började han döma mer och mer. När Filip skulle börja gymnasiet sökte han sig till landets enda Ishockeydomargymnasium i Gävle. Att både satsa på en domarkarriär, en karriär som spelare och skolarbete skulle ta för mycket tid. Filip valde att fortsätta satsa på dömandet. Så efter sommaren 2019 gick flyttlasset norrut och till sommaren, tre år senare tar han studenten från Borgarskolan.

– Det har varit intressant och lärorikt. Eftersom vi får ett ispass i veckan när ingen annan har det kan vi utvecklas ännu mer. Det har varit perfekt!

Att välja bort spelarkarriären är inget val som Filip ångrar.

– Jag tycker att gemenskapen mellan oss domare alltid varit bättre. Vi kommer varandra närmare. Vi är där för samma sak och hjälper varandra. Så det var inget svårt val. 

Vad tycker du det bästa är med att vara domare?
– Det bästa är nog att jag får uppleva ishockeyn på ett annat sätt.

I dag dömer Filip division 2 och framöver hoppas han få döma TV-pucken och division 1.

– Vi får se vad som händer. Till sommaren, efter studenten kommer jag att flytta tillbaka till Skövde, jag har min familj och flickvän där. Men jag är sugen på att döma så högt upp i seriesystemet som möjligt.

Om knappt en vecka kommer han få motta Ljunkans stipendium. Mikael Ljunkan Victory var en ung elitlinjedomare som gick bort vid 33 års ålder. För att hedra minnet av honom har Elitdomarföreningen Ishockey delat ut ett stipendium i hans namn. Bland annat har Daniel Persson, Pontus Littmar och Johan Granath, alla med koppling till Gästrikland mottaget priset tidigare.

– Det är en speciell känsla, väldigt mäktigt och roligt. Jag hoppas på en bra helg i Stockholm.

Här kan du läsa mer om Ljunkans stipendium. 

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Tre Kronors huvudsponsorer
  • Logo Beijer
  • Logo Gjensidige Försäkring
  • Logo Scandic
Partners
  • Scandic
  • warrior